Algemene tandheelkunde

De meeste mensen komen 2 keer per jaar in onze praktijk voor een controle van de mond. Hierbij worden niet alleen de tanden en kiezen bekeken, maar ook het tandvlees, het wangslijmvlies en de tong.

Controle

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor een controle van je gebit. De tandarts kijkt of je tanden en kiezen gezond zijn, of er dus geen gaatjes in zitten. Ook wordt je tandvlees bekeken en soms ook gemeten. Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen je tanden en kiezen. Dus ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Vullingen

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit in bijna alle gevallen restaureren met een vulling. Als het tandbederf wordt ontdekt tijdens een halfjaarlijkse controle zal er meestal een nieuwe afspraak gemaakt worden voor de vervolgbehandeling, zodat er genoeg tijd kan worden gepland.

Een vulling is in onze praktijk altijd tandkleurig.

Kronen en bruggen

Een kroon is een tandvormige hoes die over je eigen tand of kies of op een implantaat wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit. Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

In onze praktijk maken we gebruik van een intraorale scanner, de Trios 3shape. Hiermee wordt een uiterst nauwkeurige scan gemaakt van de tand en kiezen en het tandvlees, hierdoor hoeft er bij ons vaak geen afdruk meer gemaakt te worden. Dat scheelt een hoop geklieder en een mond vol afdrukpasta.

Wortelkanaalbehandeling

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies. Mocht er een wortelkanaalbehandeling nodig zijn dan wordt de procedure, het verloop van de behandeling, de verwachte prognose en de te verwachten kosten altijd van tevoren met je besproken.

Röntgenfoto’s

De tandarts kan met het blote oog niet alle kanten van een tand of kies goed beoordelen. Daarom maakt hij gebruik van röntgenfoto’s. Met behulp van een röntgenfoto kan hij of zij de hele tand of kies bekijken, zelfs dat wat je van de buitenkant niet kan zien. Ook kun je op een foto de stand van de wortels, de zenuwen en de gezondheid van het kaakbot beoordelen.

Het is voor de tandarts belangrijk om zo nu en dan (eens in de 1 á 3 jaar, afhankelijk van de gebitssituatie) röntgen-controlefoto’s te maken van elk gebit. Dit hoort wat ons betreft bij een goede gebitscontrole.

© vanderveenenvogels.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy